tirsdag 25. mai 2010

Røde horder og rødnebbede terner

Var en tur ute litt på måfå for å fotografere polarsnipe i går. Det ble ingen storfangst av de røde hordene, lyset var i hardeste laget. Langs land i Tromsøsundet kom det trekkende jevnt og trutt med rødnebbterner. Da ble jeg sittende en god stund å pepre løs på fiskende terner i håp om treffe blink. Det ble bare et par treff på noen hundre skudd...



fredag 21. mai 2010

Naturgalleriet stiller ut bilder

I forbindelse med Norsk Ornitologisk Forenings fugletreff på Storsteinnes i helga stiller Naturgalleriet ut noen fuglebilder. Bildene blir hengende på fjordmuseet utover sommeren. Her er noen av bildene som stilles ut.



søndag 9. mai 2010

På jungeltur i Thailand

Mens jeg venter på å komme meg hjem fra jobb i Bergen kan jeg fortelle litt om årets familieferie i Thailand. Naturfotografering og familieferie er ikke den ultimate kombinasjonen akkurat, men jeg tillot meg å dra på noen utflukter de 3 ukene vi var der nede. Vi hadde leid villa i Hua Hin så det ble å planlegge turer derfra.

Etter tips fra Eirik Grønningsæter (http://www.wildnature.no/) ble det en "ekspedisjon" til Thailands største regnskog, Kaeng Krachan, ca 1,5 times kjøring fra Hua Hin. For en som aldri har vært i en regnskog før så var dette en FANTASTISK opplevelse. Alle lydene og inntrykkene var bare helt magisk.

Å se på fugler i en regnskog med over 400 fuglearter er faktisk ikke bare lett. Å få gode bilder er desto vanskeligere, særlig når man ikke kjenner miljøet. Det som er spesielt i slike regnskoger er at mange av artene opptrer i såkalte fuglebølger. Man kan gå lenge rundt i skogen uten særlig mye liv før det plutserlig vrimler arter rundt deg. Lysforholdene i skogen er også vanskelige, jeg brukte derfor en "better beamer" påmontert blitzen i mange tilfeller.

Her er noe av fuglefangsten fra skogen, sølbvrednebb og arieshama (nederst):



I Kaeng Krachan lever det en rekke pattedyrarter som for eksempel tiger og svart panter, flotte pusekatter som jeg dessverre ikke fikk sett. Det er for øvrig svær sjelden disse dyrene blir sett av noen her i det hele tatt. Ville asiatiske elefanter var det også der, men det nærmeste jeg kom disse var fersk elefantbæsj og en stram lukt, kanskje like greit. Veiene inn i nasjonalparken var nemlig stengt etter mørkets frembrudd nettopp på grunn av elefantene som kan være svært farlig å møte på! Noen av pattedyrene man jevnlig så var aper av arten Dusky Leaf Monkey, sjarmerende skapninger!


Det gikk kun en vei innover i skogen og oppover i fjellet til ca 900 m.o.h. På bratte og tidvis dårlige veier var det alfa omega med en bil med høy klaring. Min tunge Toyota Hilux Vigo med 2-hjulstrekk og automatgir klarte bare såvidt å spinne seg oppover fjellet, en ganske spennende ferd egentlig. En punktering i ingenmannsland hadde ikke vært så hyggelig. Oppe på fjellet var det forøvrig et flott skue utover enorme mengder rik regnskog og ellers enda flere fargerike fuglearter.


Det ble ikke de helt store bildene fra regnskogen. Til det var miljøet for ukjent og tiden for kort. I tillegg hadde det vært greit med litt mer lyssterk optikk i den mørke skogen, og gjerne lengre brennvidder. En 500 mm står øverst på ønskelista, vi får se etter hvert...Jeg angrer imidlertid på at jeg ikke ordnet meg med guide på forhånd, det hadde trolig gitt mer utbytte.

Også i området rundt Hua Hin var det natur å forevige. Man trengte ikke gå lenger enn 5  skritt ut av huset før man fant frosker, søte gekkoer og mindre pene sirisser.




Ved stranden var det mer sparsomt med fugler, men på en kort spasertur kunne man treffe på vinhegre, silkehegre og sothegre. Særlig vinhegrene fant mye mat i de millionene med små krabbene som var overalt på stranden.






En dag tok vi turen til Monkey Mountain, et ”fjell” med et  tempel på – og et brukbart antall ”monkeys” som drev business med naive turister (les: stjal som noen ravner). Krabbemakaker som apearten het kunne mates med mais som man kjøpte i sjappa like ved. Et noe tvetydig skilt kunne dog opplyse om at apene ikke skulle mates...med medbrakt mat antar jeg.


For de som likevel hadde med ”mat” gjaldt det å passe på. Mens vi stod der kom det kjørende en moped med en familie (ja på mopeden ja, 3 pers, 4 er vanlig). Sjåføren hadde en pose med diverse potetgull mellom beina og makaker liker potetgull. Det fikk stakkaren erfare da apene var frempå og stjal det som var av snacks :o)



Ved kiosken som solgte mais var det tid for mating og en interessert forsamling fulgte nøye med. Maten ble servert og her var det ikke snakk om å dele broderlig. Det oppstod et par heftige slosskamper og ting skjedde ekstremt fort. Ikke så lett å treffe med fokus i slike situasjoner men det ble et par bilder med artige grimase. Halebiting er en ondskapsfull hersketeknikk, det fikk stakkaren på det midterste bildet erfare.




En av target-artene på Thailandturen den ekstremt sjeldne og kritisk truede skjesnipa. Man antar at det finnes færre en 400 hekkende par igjen i hele verden. Om få år er den kanskje helt utryddet. Med så få individer igjen var det ikke rart jeg mislyktes å finne den på min dagstur til en av hotspottene for arten (Pak Thale). Eneste skjesnipa jeg fikk fotografert var den på skiltet. Det ble likevel en fin tur i et fuglerikt våtmarksområde.

En av de siste skikkelig flotte opplevelsene på min første tur til Asia var da en stor flokk med asiagapenebber mellomlandet like ved veien. Et virkelig flott syn!

torsdag 6. mai 2010

Naturgalleriet starter blog!

Da ble det min tur til å starte blog! Blogging er jo en flott måte å dele ting med andre på og de siste årene har det jo blitt voldsomt populært, også blant naturfotografer. Bloggen min er egentlig et biprodukt av arbeidet med nettstedet mitt, www.naturgalleriet.net. Hjemmesida er ikke ferdig enda men håper det ikke blir altfor lenge til! Det blir også spennende å se om jeg klarer å fylle på med stoff her jevnlig, og ikke minst - at noen har lyst til å besøke bloggen! Hjertelig velkommen!