onsdag 22. desember 2010

Knølhval og spekkhogger!!!

De siste fire dagene har jeg hatt mitt livs største naturopplevelser! Store mengder knølhval og spekkhogger har ankommet Andfjorden for å forsyne seg av sildestimene. Mange titalls spekkhoggere patruljerer like utenfor land, et utrolig skue der de gjør innogg mot silda som de har ringa inn. Også knølhvalene har kommet nær land flere ganger, og de to artene har tidvis jaktet i flokk. Andøya er kjent for sine hvalsafariturer med båt fra Andenes. At jeg skulle få oppleve så mye hval på så nært hold, til fots, hadde jeg aldri trodd.

Klikk på bildene for å se større versjoner
2 knølhvaler puster ut i det fjerne
En knølhval stiger ned i dypet et stykke ut på Andfjorden
Spekkhogger i fullt driv forbi Breivika
Når spekkhoggerne har ringet inn silda, skyter de opp av vannet for å jafse i segMørketida er på sitt mørkeste nå, så det er svært utfordrende å fotografere disse uforutsigbare beistene. Mye vind, kuldegrader, hildring og sjøsprøyt gjør det heller ikke lettere. Selv med ISO 1600, blender 2.8 og 1/200 sek lukkertid blir en del bilder undereksponerte. Jeg har også forsøkt å filme litt. Har lastet opp en helt uredigert videosnutt i full HD, men kommer tilbake med mer etter hvert. Legg merke til silda som skyter opp av vannet! På slutten av filmen får jeg såvidt med meg en knølhval som lander etter en luftetur. Du må gjerne skru av lyden i videoen!

13 kommentarer:

 1. Flotte opplevelser du deler her, selv om lyset begrenser deg litt. Det er i alle fall fint, om det ikke er så mye av det.

  Silda som spretter på 00:53 er herlig!

  SvarSlett
 2. Så kult! jeg som ikke har sett spekkhogger før selv, men syns det var bra kvalitet på videoen :)
  God Jul fra OSB ;)

  SvarSlett
 3. Så fint at du deler dine opplevelser med oss som ikke har muligheter for å se disse mektige dyrene. Flotte bilder! God jul.

  SvarSlett
 4. Hei!!

  Kom over bloggen din!!

  Helt fantastisk!!tusen Takk:)

  God jul

  SvarSlett
 5. Æ kommer ned til Andøya !

  Flotte bilder av flotte dyr dette.

  SvarSlett
 6. Flott opplevelse selv om vi ikke så noen i dag kunne dykkerne fortelle at di hørte sangen fra de så de er i område. Ny tur i morgen og se etter de.

  SvarSlett
 7. Okei! Artig at de hørte de! Jeg så noen flere knølhvaler fra Ramsa, men det var ved bruk av teleskop...Det blir ny tur ut i morgen ja!

  SvarSlett
 8. Utruli film! Sku ønsk æ kunne bære stekk dit, men, e litt langt. Æ vil åsså se di dyran! Utruli masse fine bilda på bloggen, kom over linken tell den på vol. Flott!!

  SvarSlett
 9. Hei!
  Kjempe flotte videoer, har såvidt sett spekkhogger på lang avstand i Solbergfjorden(Senja). Har mange tyske venner som kommer til å sette stor pris på denne videoen. Fortsatt God jul, håper du får flere flotte bilder.
  Hilsen solfrid

  SvarSlett
 10. Hei Espen! Veldig artig å se bildan og filman!! E litt forbanna for at æ gikk glipp av detta - æ som va på Andøya i jula.. Godt du har tatt fine bilda og videoa :)
  Godt nyttår Espen!
  Hilsen Camilla Sørensen

  SvarSlett
 11. Takk for det Camilla, kjempehyggelig å høre fra deg! :) Du skulle jo lest Andøyposten lille julaften, hadde en artikkel om kvalan der. Du skal imidlertid ikke se bort ifra at du får muligheten et annet år. Kanskje har silda og kvalene funnet ut at de liker seg her :O)

  Godt nyttår til deg og alle andre også!

  Hilsen Espen

  SvarSlett
 12. Pictures, video awsome! thanks again, greetings from Finland

  SvarSlett
 13. Nice pic. thanks! Greetings from Finland/Taalintehdas

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar!