tirsdag 29. mars 2011

India - Dag 2 og 3

Det ble en kort natt på hotellet i Delhi før ble vi kjørt til flyplassen. Etter 2 timer i fint propellfly med like fine flyvertinner landet vi i Jabalpur. Derfra var det 4 timer i bil før vi var fremme i Bandhavgarh. Vel fremme sjekket vi inn på Tiger Lagoon Resort hvor vi ble ønsket velkommen av personalet. Tiger Lagoon et nytt og meget flott bungalow-kompleks som virkelig kan anbefales.

Tigersafari i Bandhavgarh og foregår ved at man drar ut i parken med jeep samtidig med mange andre. Med seg har man en sjåfør og en guide. Det er 2 turer for dag, en morgentur (ca 06-10) og en ettermiddagstur (ca 15-18). Vi hadde booket hele 14 turer fordelt på 8 dager, noe som skulle være nok til å få gode bilder av den store pusekatten. Mange andre booker bare i 2-3 dager. I følge vår guide var det normalt med 3 tiger-observasjoner på en uke. Det er 4 soner/porter til parken, men i praksis brukes bare 2, Tala og Magdi, hvor førstnevnte er den mest populære.

Vi rakk å være med på en ettermiddagstur den første dagen og de første turene skulle vi kjøre i Tala-sonen. Her er del lov med maks 32 jeeper og før hver tur får hver jeep tildelt en bestemt rute ved loddtrekning. Dette er for å spre bilene i terrenget. Etter litt venting utenfor porten, kjørte vi innover i junglen. Det var fantastisk å oppleve det rike dyrelivet her. Det krydde av hjortedyr, villsvin, fugler og aper! Det var også spennede å kjøre på svært ujevne veier med mager som ikke hadde blitt helt vant til den indiske maten – men det gikk bra med oss begge :O)

Mange biler venter på å få tildelt en rute i Tala-sonen
Det må nevnes at vi hadde 2 fantastiske lagkamerater med oss i bilen. Både guiden “Prem” og ikke minst sjåføren “Pappu” er svært kunnskapsrike og entusiastiske sporjegere av dimensjoner. Det er heller ingen bakdel at de snakker godt engelsk og at de som regel med jobber med entusiastiske naturfotografer. De vet med andre ord hva som kreves. Pappu har mastergrad i økonomi og politikk men har valgt å jobbe med tigerne rett og slett fordi han elsker dem! Han har jobbet med det i 13 år og har en del lure triks i ermet. Dersom du skal på tigersafari i Bandhavgarh er dette guidene du bør ha på lag!

Etter ca 45 min kjøring innover støtte vi på en ansamling av jeeper, det var tydelig at her var det noe å se! Og sannelig var det ikke en TIGER! Det var en 14 år gammel hanntiger med navn “B2” som lå og halvsov ganske skjult et stykke fra veien. Vi fikk ikke sett den særlig godt og den ble liggende helt til vi måtte forlate. Dersom jeepene ikke er ute av parken innen fastsatt tid, utestenges nemlig sjåfør og guide for en periode! Men vi hadde sett vår første ville tiger allerede på vår første tur og var glade for det!


Neste morgen dro vil til samme sted som vi så tiger dagen før. Vi var kjempeheldige og fant den samme tigeren på nytt. Ikke nok med det, den spiste frokost! I løpet av natten/morgenen hadde den drept en ung hjort som den inntok med stor apetitt. Artig å se hvordan den slafsa i seg både det ene og det andre på hjorten.


Etter en lengre frokost reiste tigeren seg, letta litt på blæretrykket, og gikk mot et vannhull i nærheten mens den brølte – ekte tigerbrøl altså! Jeg fikk fanget 15 kaotiske sekunder på video før jeg prioriterte å ta stillbilder. Jeg kan love at man blir rimelig stressa når man har en tiger på vandring utenfor jeepen! Men på videoen hører man godt tigeren som brøler samt noen hjorter som varsler (korte støt). Ved vannhullet tok tigeren et avkjølende morgenbad og den ble liggende i vannet helt til vi måtte kjøre ut av parken igjen





På formiddagen ble det tid til fotografering rundt bungalowen. Det var lite vann igjen i lagunen som var der, men en terneisfugl hadde fast fiskeplas.



Klokken 15 bar det ut på safari igjen. Vi var heldige (hadde gode guider) og kom oss ut som den første bilen, det er en fordel å være tidlig ute i tilfelle man treffer på tiger. Dersom det er mange biler foran deg, risikerer man at tigeren er skremt vekk før man kommer fram. Etter en tids kjøring innover jungelen bråbremser plutselig sjåføren. Lavmelt sier han “tiger” og peker et stykke bort på veien. Og sannelig ligger det ikke to pusekatter og slapper av på veien – nice! Guiden forteller at dette er avkom etter gamlefar som vi så tidligere. Vi kjører sakte litt nærmere og får være en halvtime alene med to trøtte tigre før de andre bilene kommer. En stund etter at de andre bilene kom, fikk tigrene nok av oppstyret og spaserte en etter en til et vannhull for å drikke.





Etter en stund fikk tigerne nok av oppstyret og gikk for å drikke. Denne karen ser ut som han har lyst på meg!


Vettskremt frosk!

Bambi! Bambi er tigermat :O)
Det egentlige navnet på Bambi er "Chital". Det er ca 50 000 av arten i parken


Nasse nøff! Tiger spiser også nasse nøff! :O)

Dette er en "Sambar". Sambar er også mat for Mons!

mandag 28. mars 2011

Indiske øyeblikk

Den 1. mars reiste jeg sammen med Jonathan Björklund på safari til selveste India. Vi hadde på forhånd spikret et 3-ukers opplegg gjennom “Wild World India” som skulle omfavne litt av det fantastiske dyrelivet landet har å by på. I dagene fremover har jeg tenkt å fortelle litt om turen i dette spennende landet – følg med!

Dag 1 – 1. mars
satt vi endelig på Gardermoen med safarikoffertene innsjekket. Det var ingen selvfølge at vi satt der begge.  Visumsøknaden til Jonathan tok nemlig lengre tid enn planlagt, noe som resulterte i at han måtte reise tur/retur Stavanger-Oslo for å hente visum dagen før! Men heldigvis - det gikk! Jeg ble kjent med Jonathan gjennom en foto-ekspedisjon på Svalbard i fjor sommer – hyggelig at han ville bli med til India!

Vi reiste med russiske Aeroflot via Moskva. Turen gikk smertefritt – helt til vi skulle ta av fra Moskva. På tur ut mot rullebanen ble det noe styr lenger bak i flyet. Vi forstod lite av hva som skjedde siden det ble snakket russisk og ingen informasjon ble gitt. Etter en spørrerunde fikk vi vite at en full faen hadde kommet med trusler. Først etter 1,5 time venting i et fly med svært dårlig luft, kom politiet for å hente fyren. Så ble vi skysset i buss tilbake til terminalen hvor vi måtte vente i ytterligere 3 timer mens de gjennomsøkte flyet for bomber – hurra! Opplevelsen ble ikke bedre med at personalet på flyplasen var tvers igjennom sure som sitroner – fatter ikke at det er mulig å se så sur ut! Keep smiling sier jeg bare :O)

Vente...vente....vente...........vente......
Mens vi ventet på å bli skysset tilbake til terminalen forsøkte jeg å filme flyet utenfra. Det likte det russiske politiet dårlig og stoppet meg etter 6 sekunder. Kameraet beholdt jeg heldigvis.



Vel, vi kom oss av gårde og etter 6 timer i fly og en liten tidsreise 4,5 timer frem i tid, landet vi på Indira Gandhi International airport klokken 0830. For øvrig interessant å se hvor ivrige russerne var med å komme seg  ut av flyet. Vi hadde bare såvidt fått bakkekontakt før folket reiste seg for å ta ut bagasjen – og der stod de lenge og vel mens flyet taxet bort til gaten.

På flyplassen ble vi møtt av vår stakkars guide som også ble offer for forsinkelsen. Vi hadde som nevnt et spikret opplegg, så det bare rett ut på tur til noen våtmarksområder “i nærheten” av Dehli, deriblant Sultanpur Bird Sanctuary. Turen dit ble vårt første møte med trafikken i India – og fytti H... sier jeg bare. Trafikken og trafikantene i India kan vanskelig beskrives med ord, det må bare oppleves – om man tør! Regelen er at det egentlig ikke er noen regler. Og skulle det være en regel så kan du være brennsikker på at den ikke blir fulgt. Her er det fløyta, bært bærten og ikke minst hornet i alle mulige varianter som gjelder. Bak på de fleste lastebiler står det faktisk “horn please!” – og horn det har de! Jeg skal få lagt ut video av trafikken en annen dag så skjønner dere :O)

Fra venstre: en lokal guide, en representant fra Wild World India (Gaurav) og til høyre, vår hyggelige og svært dyktige sjåfør og guide, CB Singh

Bruk bært bærten!

Etter en 2 timers heftig biltur gjennom slum og fattigdom kom vi fram til første stoppested. Dessverre var det ganske tett tåke denne dagen, så de fleste bildene ble grå og kontrastløse. Også undertegnede var relativt omtåket etter en søvnløs natt på flyet.

Flekknebband - Spot-billed duck

Småtrøtt svartstrupestær - Asian Pied Starling

Stripegås - Bar-headed goose

Mø mø og kra kra

Smedskjeggfugl - Coppersmith Barbet. En vanlig og meget sjarmerende fugl


Svartkronelerke - Black-crowned Sparrow-Lark

Hærfugl - Eurasian Hoopoe
Indisk gjeter
Etter en laaang men svært opplevelsesrik dag ble vi kjørt til et hotell nær flyplassen. Her ble det inntatt et måltid med særdeles sterk indisk kylling før vi sovnet som 2 døde fluer. Neste dag skulle vi reise med fly og bil til Bandhavgarh nasjonalpark – parken med den tetteste bestanden av tiger i India. Her skulle vi tilbringe de neste 8 dagene.