tirsdag 29. mars 2011

India - Dag 2 og 3

Det ble en kort natt på hotellet i Delhi før ble vi kjørt til flyplassen. Etter 2 timer i fint propellfly med like fine flyvertinner landet vi i Jabalpur. Derfra var det 4 timer i bil før vi var fremme i Bandhavgarh. Vel fremme sjekket vi inn på Tiger Lagoon Resort hvor vi ble ønsket velkommen av personalet. Tiger Lagoon et nytt og meget flott bungalow-kompleks som virkelig kan anbefales.

Tigersafari i Bandhavgarh og foregår ved at man drar ut i parken med jeep samtidig med mange andre. Med seg har man en sjåfør og en guide. Det er 2 turer for dag, en morgentur (ca 06-10) og en ettermiddagstur (ca 15-18). Vi hadde booket hele 14 turer fordelt på 8 dager, noe som skulle være nok til å få gode bilder av den store pusekatten. Mange andre booker bare i 2-3 dager. I følge vår guide var det normalt med 3 tiger-observasjoner på en uke. Det er 4 soner/porter til parken, men i praksis brukes bare 2, Tala og Magdi, hvor førstnevnte er den mest populære.

Vi rakk å være med på en ettermiddagstur den første dagen og de første turene skulle vi kjøre i Tala-sonen. Her er del lov med maks 32 jeeper og før hver tur får hver jeep tildelt en bestemt rute ved loddtrekning. Dette er for å spre bilene i terrenget. Etter litt venting utenfor porten, kjørte vi innover i junglen. Det var fantastisk å oppleve det rike dyrelivet her. Det krydde av hjortedyr, villsvin, fugler og aper! Det var også spennede å kjøre på svært ujevne veier med mager som ikke hadde blitt helt vant til den indiske maten – men det gikk bra med oss begge :O)

Mange biler venter på å få tildelt en rute i Tala-sonen
Det må nevnes at vi hadde 2 fantastiske lagkamerater med oss i bilen. Både guiden “Prem” og ikke minst sjåføren “Pappu” er svært kunnskapsrike og entusiastiske sporjegere av dimensjoner. Det er heller ingen bakdel at de snakker godt engelsk og at de som regel med jobber med entusiastiske naturfotografer. De vet med andre ord hva som kreves. Pappu har mastergrad i økonomi og politikk men har valgt å jobbe med tigerne rett og slett fordi han elsker dem! Han har jobbet med det i 13 år og har en del lure triks i ermet. Dersom du skal på tigersafari i Bandhavgarh er dette guidene du bør ha på lag!

Etter ca 45 min kjøring innover støtte vi på en ansamling av jeeper, det var tydelig at her var det noe å se! Og sannelig var det ikke en TIGER! Det var en 14 år gammel hanntiger med navn “B2” som lå og halvsov ganske skjult et stykke fra veien. Vi fikk ikke sett den særlig godt og den ble liggende helt til vi måtte forlate. Dersom jeepene ikke er ute av parken innen fastsatt tid, utestenges nemlig sjåfør og guide for en periode! Men vi hadde sett vår første ville tiger allerede på vår første tur og var glade for det!


Neste morgen dro vil til samme sted som vi så tiger dagen før. Vi var kjempeheldige og fant den samme tigeren på nytt. Ikke nok med det, den spiste frokost! I løpet av natten/morgenen hadde den drept en ung hjort som den inntok med stor apetitt. Artig å se hvordan den slafsa i seg både det ene og det andre på hjorten.


Etter en lengre frokost reiste tigeren seg, letta litt på blæretrykket, og gikk mot et vannhull i nærheten mens den brølte – ekte tigerbrøl altså! Jeg fikk fanget 15 kaotiske sekunder på video før jeg prioriterte å ta stillbilder. Jeg kan love at man blir rimelig stressa når man har en tiger på vandring utenfor jeepen! Men på videoen hører man godt tigeren som brøler samt noen hjorter som varsler (korte støt). Ved vannhullet tok tigeren et avkjølende morgenbad og den ble liggende i vannet helt til vi måtte kjøre ut av parken igjen

På formiddagen ble det tid til fotografering rundt bungalowen. Det var lite vann igjen i lagunen som var der, men en terneisfugl hadde fast fiskeplas.Klokken 15 bar det ut på safari igjen. Vi var heldige (hadde gode guider) og kom oss ut som den første bilen, det er en fordel å være tidlig ute i tilfelle man treffer på tiger. Dersom det er mange biler foran deg, risikerer man at tigeren er skremt vekk før man kommer fram. Etter en tids kjøring innover jungelen bråbremser plutselig sjåføren. Lavmelt sier han “tiger” og peker et stykke bort på veien. Og sannelig ligger det ikke to pusekatter og slapper av på veien – nice! Guiden forteller at dette er avkom etter gamlefar som vi så tidligere. Vi kjører sakte litt nærmere og får være en halvtime alene med to trøtte tigre før de andre bilene kommer. En stund etter at de andre bilene kom, fikk tigrene nok av oppstyret og spaserte en etter en til et vannhull for å drikke.

Etter en stund fikk tigerne nok av oppstyret og gikk for å drikke. Denne karen ser ut som han har lyst på meg!


Vettskremt frosk!

Bambi! Bambi er tigermat :O)
Det egentlige navnet på Bambi er "Chital". Det er ca 50 000 av arten i parken


Nasse nøff! Tiger spiser også nasse nøff! :O)

Dette er en "Sambar". Sambar er også mat for Mons!

11 kommentarer:

 1. Ser ut som att du fick dig några bilder du med :-)
  najs najs!

  SvarSlett
 2. GRØNN av misunnelse!

  SvarSlett
 3. Flott serie med bilder, synes at bildet med froskene som hopper unna tigeren var ekstra fint.

  SvarSlett
 4. Jeg er kjent både i Bandhavgarh og Kanha. Du var heldig som fikk tiger`n på kill !!!

  SvarSlett
 5. Takk for kommentarer! Ja vi var heldige med tigerobservasjonene våre...svært heldige. Noen dager senere opplevde vi noe de færreste får se...mer om det om noen dager...er ute på jobb nå så er usikker på når jeg får kommet med ny oppdatering.

  Espen

  SvarSlett
 6. Mange flotte bilder Espen !

  Jeg liker selvfølgelig bildet med froskene best :-)

  Fikk du noen fler bilder av frosk og reptiler?

  Ser fram mot å se flere av bildene.

  Fredrik

  SvarSlett
 7. Aiai, for en RÅ tur dette må ha vært! Gleder meg til neste presentasjon.

  Etter å ha sett litt på bildene, faller favorittdommen også på bildet der tigeren skremmer froskene.

  Knut Børge

  SvarSlett
 8. EG/WildNature.no1. april 2011 kl. 17:57

  Skjønner at det var ikke feil å dra til India på tigertur! Grattis med hesblesende naturopplevelser!

  Eirik

  SvarSlett
 9. What a feeling to see such tiger in the open countryside.
  Great pictures.
  Greetings
  Angela

  SvarSlett
 10. Nei det var lurt å dra til India Eirik! Takk for at du fikk meg på tanken om å dra dit!

  Espen

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar!