mandag 16. mai 2011

India dag 11 - Chambal river og Taj Mahal

(PS: alle bildene er etterbehandlet på laptop med dårlig skjerm…)

Neste stopp på turen var Chambal River ved Dolphur hvor vi hadde som hovedmål å finne truede arter som indiasaksenebb, gangesdelfin og krokodiller. Vi hadde booket en stødig båt som skulle ta oss rundt i elva. Det gikk ikke lang tid før vi registrerte beveglse under vannflata – gangesdelfin! Vi så de bare et par ganger og i svært korte øyeblikk, de var ikke veldig aktive. Ingen stor opplevelse egentlig, og bortimot umulig å fotografere over vann...Det finnes under 2000 individer igjen av gangesdelfinen og kun i noen får elvesystemer i India, Nepal og Bangladesh. Den er en av 4 delfinarter i verden som kun lever i ferskvann. En liten kuriositet med denne arten er at den nesten er helt blind!


Disse vårkåte skilpaddene så ut til å ha det riktig flott :o)
Etter en kort delfinjakt dro vi videre opp i elva. Vi trengte ikke dra veldig langt før vi fant en flokk med indiasaksenebb som rastet på en sandbanke. Indiasaksenebb er i slekt med ternene men har et helt spesiellt nebb og en meget spesiell måte å søke føde på. Undernebbet er mye lengre enn overnebbet, og de bruker det til å “pløye” vannflata i håp om at en fisk skal havne i “saksa”. Fuglene var ikke så ivrige på å fiske mens vi var der, men jeg fikk 1 bilde som viser adferden.







I tillegg til mange andre vannfugler var det også krokodiller å se langs elva. De fleste var av den fiskespisende gangesgavialen. De største beistene av denne krokodillearten kan bli over 6 meter lang. En bråte med tenner har de også – lurer på om de får hull i tennene...det må være et jævla slit. Gangesgavialen er dessverre kritisk truet av utryddelse. I 2006 var det kun 235 individer igjen av arten som trues av blant annet bifangst og habitatødeleggelse. Det er ikke lett å være dyr i verdens tettest befolkede land...Vi så også en annen krokodilleart, såkalt “mugger crocodile”. Også dette er et beist, men det har en litt annen diett en slektningen. Denne karen spiser stort sett det som rører seg langs elvebredden.


Gangesgavial

"Mugger" krokodille

Det var også en del andre våtmarksfulge langs elva. Her er beltestork sammen med skjestorker. I bakgrunnen et par rustender.

Rustand

Denne åtselgribben kom rett over båten vår. De hekket i sandklippene langs elva.

Dagligliv ved Chambal river
Etter båtturen kjørte vi til Agra for å se på det som av noen regnes som et av verden 7 underverker – Taj Mahal. Jeg kan godt forstå hvorfor det regnes som et underverk, for det var virkelig storslått!





Det var utrolig folksomt. Køen for å komme inn å se gikk faktisk rundt hele bygget! Men det gikk radig unna like vel. Vi droppet å gå inn...
Symetri til minste detalj!

fredag 13. mai 2011

India dag 10 - Keoladeo Nasjonalpark

(PS: alle bildene er etterbehandlet på laptop med dårlig skjerm…)

Etter en søvnløs natt klarte vi å komme oss av toget i Agra kl 04, noenlunde i tide. Et spenningsmoment var jo det å komme seg av på rett stasjon. Ingen av oss kan hindi, det var natt og knallmørkt, og høyttaleranlegg hørte vi ingen ting til. Om det var et høyttaleranlegg der så virket det i alle fall ikke, og hadde det virket så hadde vi garantert ikke forstått et kvekk. Men vi spurte en kar og fikk vite at vi var fremme.

Når vi steg ut av toget ble vi møtt av “CB”, guiden som var med oss den første dagen i New Delhi. Han skulle være sjåfør og guide resten av oppholdet i India. CB snakket veldig bra engelsk og var i tillegg en usedvanlig hyggelig fyr, så vi var glade for å ha han med oss. Fra Agra kjørte vil til Bharatpur for å tilbringe en hel dag i Keoladeo National Park. Parken regnes som ett av de beste reservatene for våtmarksfugl på jordkloden og er et eldorado for fuglefotografer.

Vi var tidlig ute, men vi fikk sjekket inn etter å ha vekket resepsjonisten som lå og sov på gulvet i hotellet ”The birders in”, en helt grei plass. Det ble en meget kort hvil på senga før vi dro ut i parken. Med oss fikk vi en meget entusiastisk lokal guide og en nesten like entusiastisk rickshaw (en med sykkelvogn som kjørte rundt på fotoutstyr (og oss…etter hvert)). Begge hadde jobbet i parken i årevis og kunne det meste om alt som levde der.

Det er nesten vanskelig å la være å fotografere beryllbieter, utrolig flott fugl
Det meste av dagen gikk vi til fots langs veier og stier, det var lett å ta seg frem. Så var det bare å suge til seg inntrykkene å prøve å lagre noen på minnekortene. Vi var ikke på et optimalt tidspunkt med tanke på antall fugler. Fugletrekket var mer eller mindre over (oktober-februar) og for stedfaste fugler er det best fra august-november. Det var også lite vann igjen, men vi hadde en topp dag og så mange fugler og dyr. Vi skulle helst brukt et par dager til der.

Den indiske påfuglen er diger og veldig flott, også i lufta. De flyr sjelden langt, tar som regel beina fatt dersom man kommer for nært.

Halsbåndparakitt (Rose-ringed Parakeet) - Denne arten er en vanlig burfugl, men har store levedyktige bestander blant annet i India. Opprinnelig innført fra Sør-Amerika (kilde: Wikipedia)
Purpursolfugl (Purple Sunbird)

En del av nasjonalparken bestod av flott skog. Her ser vi guiden vår samt Jonathan i det fjerne...

Indiahornfugl (Indian Gray Hornbill) - den vanligste hornfuglarten i landet.

Guiden spurte om vi hadde lyst til å se pytonslange...tja, hvorfor ikke?

HEY! What's up man!? Pagodestær  (Brahminy starling) – en av de stiligste fuglene i Keoladeo


Orientskjæreskvett – Oriental Magpie-Robin


Beltestork (Painted Stork) – en stor koloni av denne arten hekket i parken. Da vi var der var ungene store og tigget iherdig etter fisk fra mor og far. Utrolig artig å se på den ustoppelige tiggingen.

Beinløse hegrer eller? Et lag av planter skjuler vannspeilet

Skilpadde

Sarustrane (Sarus Crane) – Dette er den høyeste fuglen i verden som kan fly! Den kan bli ca 2 meter høy.

Egretthegre (Greater Egret)

Halsbåndugle – Collared Scops-Owl

Nilgai antilope – Den største asiatiske antilope-arten

Kastanjeisfugl (White-throated Kingfisher)

Northern Palm Squirrel – Disse små sjarmørene spiste velvillig fra hånda. Skikkelig søte :O) Nesten så man fikk lyst til å ta med en hjem - men bare nesten

Gullsjakal (Jackal)

tirsdag 10. mai 2011

India - Dag 9


Den niende dagen i India startet med en siste tur inn i tigerreservatet. Ingen pus var å se men vi var strålende fornøyde likevel. Vi hadde hatt noen uforglemmelige dager i Bandhavgarh med mange fine naturopplevelser og ikke minst møtt mange hyggelige folk! Noen bilder ble det jo også.

Vi tok farvel med våre fabelaktige guider samt vertskapet på Tiger Lagoon. Vi hadde blitt godt kjent med guidene Pappu og Prem så det var faktisk litt vemodig. Vertskapet på Tiger Lagoon var også helt fantastisk, vi ble behandlet som konger.

Prem, vår særdeles dyktige sporhund og guide
Den videre ferden gikk 10 timer med nattog til Agra der vi skulle videre med bil til Bharatpur.Vi var heldige som fikk reise på 1. klasse, men tro ikke at det var noe luksus! :o) Toget så ut til å være fra 1950 og bar preg av lite vedlikehold. Det skranglet og bråket en god del, og komforten var ikke akkurat tipp topp. I tillegg holdt vi på å fryse nasen av oss i løpet av natta – jeg sov ikke ett sekund. Men vi kan jo ikke klage, vi hadde jo egen lugar på 1. klasse! Tenk på de som satt som sild i tønne på 3. klasse! Nei i Norge har vi det bra dere, tro meg. Det er noe man tenker ofte når man reiser der borte, i Norge har vi det bra, så ufattelig luksuriøst bra!
Jonathan nyter luksusen på 1. klasse

 
Som de eneste gjestene på Tiger laggon ble vi tatt godt vare på av personalet. Den alltid smørblide kokken kom daglig ut for å sjekke om vi var fornøyde. De militærkledte guttene sørget alltid for at vi hadde nok mat på tallerkenen. I starten var det særdeles uvant der de sto å glodde på oss mens vi spiste, egentlig litt ubehagelig. Men siden vi var de eneste gjestene hadde de ingen andre å servere, vi ble vant til det etter hvert. Årsaken til militærbekledningen vites ikke, de var ikke spesielt militante av seg :O). Bildet av "gjengen" er fotografert av Jonathan Bjõrklund.


mandag 9. mai 2011

India - dag 8

Vi skulle ikke kjøre langt for å finne tiger denne morgenen. I løpet av natten hadde 2 unge tigrer drept en ku like utenfor landsbyen. Kua lå like ved veien, og vi kunne såvidt se de 2 pusekattene inne i krattet lengre vekk. Det var mye oppstyr om mange som ville se, men tigrene turte selvsagt ikke komme ut. I løpet av dagen ble kua heldigvis flyttet lenger inn i skogen slik at de kunne få spise i fred.

En sulten tiger har gjemt seg i skogen i håp om at det skal bli fritt fram til kua i veikanten. De 2 tigrene hadde tildligere i uka mistet moren sin, den var drept av en annen hunntiger!


Om våren er det tid for å sikre fremtidige generasjoner. Her et par bengalråker i "akten".
Hvitøyevåk, en av mange rovfuglarter i Bandhavgarh

Det ble med det lille glimtet av tiger på morgenøkta, og på formiddagen dro vi som vanlig ut i området nær lodgen. Vi gikk ikke lenge før ungene flokket seg rundt oss, artig.

Hmmm...litt skeptisk til den hvite mannen kanskje, særlig han som har gjemt seg bak søstra.

Herlige unger!

Det var en kamp om å få se seg selv på bilde!
Om ettermiddagen fikk vi nok en gang “nærkontakt” med en tiger. Dette var vårt 6. møte med tiger på 7 dager i Bandhavgarh, en usedvanlig bra uttelling!




Det siste vi ser av tiger i Bandhavgarh! Takk og farvel :o)