mandag 23. april 2012

Hornøya - 1. akt

Her kommer noen bilder fra en tur til Hornøya i slutten av mars. Hornøya er et fuglefjell rett øst for Vardø og dermed Norges østligste ytterpunkt (øst for Istanbul!). Øya har høy befolkningstetthet da den huser titusenvis av sjøfugl som lomvi, lunde, alke og krykkje blant annet. Det var ubeskrivelig flott å oppleve fuglefjellet på denne tida av året. Tidligere har jeg bare vært der om høsten for å ringmerke hav- og stormsvale - da har alle andre sjøfugler forlatt. Denne gangen tilbragte jeg 5 dager på øya og overnattet i fyrmesterboligen på toppen av øya.

5 dager med kontinuerlig fotografering resulterer selvsagt i en del bilder. Tenkte derfor at jeg skulle ta for meg en fugleart om gangen. Førstemann ut er lunde, populært kalt sjøpapegøye.
Ved å besøke Hornøya i slutten av mars, hadde jeg håpet å komme til snødekket fuglefjell. Rene hvite bakgrunner gjør seg nemlig godt på sjøfuglbilder. Dessverre var det ikke så mye snø igjen i fjellet, og på de 5 dagene hadde jeg bare 2 meget korte snøbyger. Et par snøbilder ble det læll.Kosestund!


En bra ting med å være mange fugler sammen er at men kan "gjemme seg i mengden" når rovfugler som jaktfalk kommer på besøk.

Når jaktfalken herjer i fuglefjellet tar fuglene vingene fatt og flyr i store sirkler til faren er over. En fantastisk opplevelse å sitte under en konstant strøm av sjøfugl som suser like over hodet.

For mange fuglearter er våren ensbetydende med kamp - kamp om reirplass og ikke minst kamp om damene. Dette gjelder også hos lundefuglene som kan ha noen skikkelige basketak!


Du kødda ikkje me mæ!Pell dæ vækk, Æ va her først!


Av og til kan det se ut som om de bare er kompiser...Vinneren får vise fram boligen til dama...


Det var flere dager med meget sterk vind på øya, og lundene kunne kunne da henge utenfor på stive vinger eller til og med fly baklengs.
8 kommentarer:

 1. Fin serie fra denne fantastiske plassen, men her er det for meg virkelig et bilde som skiller seg stort ut. Nummer 13, av de slossende lundene var helt vilt bra!!

  Knut Børge

  SvarSlett
 2. Her var det mange flotte blinkskudd! Enig med deg, hvit bakgrunn gjør seg virkelig godt. Likte også nummer 7, ikke ofte jeg ser slike lundebilder

  SvarSlett
 3. Your pictures are so beautiful. I've seen these birds in the Vesteralen. It was so fantastic.
  Greetings from Switzerland
  Angela

  SvarSlett
 4. Fantastiskt vackra bilder !

  SvarSlett
 5. Hej!
  Vilka fantastiska vackra bilder på troligen världens finaste fågel.
  Ha en fin vecka
  /Ingemar

  SvarSlett
 6. Meget flotte bilder med mye action, gøy å se denne flotte Lundefuglen.

  Ottar

  SvarSlett
 7. Knallbra bilder, send øya sørover.
  morten

  SvarSlett
 8. Vad ljuvliga bilder på lunne fågeln, skall själv till Runde i slutet av maj och fotografera lunne fåglarna. Ser mycket framemot det.
  Mvh Karita

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar!