torsdag 26. april 2012

Hornøya - 2. akt.

Lomvi

Så var turen kommet til artene lomvi og polarlomvi, 2 arter som ligner både i utseende og adferd. Lomvi-kolonien på Hornøya huser ca 8000 ind mens det kun hekker 3-400 par med polarlomvi. Om natta og tidlig om morgenen lå de fleste lomviene i store flak på sjøen nedenfor øya, før de stabla seg tett i tett i berget utover dagen.
Det finnes 2 varianter av lomvi, en med ring rundt øyet (kalles gjerne ringvi), og en uten ring. Dette er samme  fugleart og har heller ingen ting med kjønn å gjøre. Det er omtrent så forskjellige som mørke og lyse mennesker.Polarlomvien kjennetegnes lettest på sitt kortere og buttere nebb samt at den har en lys strek langs overnebbet.
Polarlomvi
Det er mye artig adferd å spore hos lomviene, de er noen skikkelige kosetroll...
Ofte ser man lomviene tasse rundt med små "skatter" som de viser stolt frem. Det kan være alt fra  isbiter til  pinner  og steiner, eller hva med en....
 ...fiskespor?

Lomvienes fjærdrakt er mer eller mindre sort og hvitt, men inni nebbet har de en flott fancy gulfarge. Gult ER kult!
Selvfølgelig sloss også lomviene om ressursene...Noen ganger går det riktig hardt for seg...


Men stort sett er de bare søte :)
4 kommentarer:

 1. Fin bildeserie fra Hornøya. Likte stort sett alle. Hang vel igjen på "Gult er kult" og det siste med landingshjula ute.

  Hornøya begynner å bli farlig tiltrekkende:)

  SvarSlett
 2. Flott og stilren serie med mange blinkskudd og artige situasjoner! Jeg visste ikkje at lomvi var så glade i "skatter", har du noen formening om hvorfor de gjør dette? Har hørt at ringvi blir vanligere ju lenger nord man kommer, men vet ikke om det stemmer? eller hvorfor det skulle være slik?. Mange flotte bilder her og det er vansklig å plukke ut noen favoritter, men liker kanskje best nr 9, 11, 12, 14 og 17. Personlig hadde jeg gjerne sett litt mer luft til høyre og neden i bild på nr 12 og tror at det hadde hevet bildet enda litt mer, bare en tanke...

  Stå på - altid like artig å se dine kjempeflotte bilder!

  Fredrik

  SvarSlett
 3. For noen flotte fugler dette er, og du har foreviget dem på en utmerket måte.
  Likte alle.

  Ottar

  SvarSlett
 4. Flotte bilder fra et fantastisk sted. Liker at mange av bildene formidler atferden til lomvien.

  Mvh
  Gunnar K.

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar!