tirsdag 10. april 2012

Fargeprakt i nord


Jeg hadde egentlig tenkt at årets fotoreise skulle gå til Costa Rica for å fotografere fargerike jungelfugler og ellevilt vulkanlandskap. Men turen til Costa Rica ble i år byttet ut med en tur til et nesten like eksotisk reisemål, Varanger i Finnmark! Også her bor det fargerike fugler, en av dem er praktærfuglen, et FYRVERKERI av en fugl! Hannen hos praktærfuglen bærer sitt navn med rette, det finnes nesten ikke ord for hvor praktfull den er.

Om vinteren holder titusenvis av praktærfugler til langs kysten av Nord-Norge, og særlig store flokker finner man i Varangerområdet der man kan ha mange tusen i en flokk! I Båtsfjord har Ørjan Hansen i Arctic tourist byggd et flytende fotoskjul der man kan komme tett innpå fuglene – dette var første stopp for meg. I tillegg til praktærfuglen får man både stellerand, havelle, ærfugl og måker med på kjøpet (mer om det en annen dag).

Jeg ankom Båtsfjord i et forrykende vær, stormfullt og med enkelte snøbyger og ditto varierende lysforhold. Perfekt! Da Ørjan kjørte meg ut til skjulet i ribben sin, lettet de fleste fuglene så vassfokket sto. Jeg hadde heldigvis kamera klart så det ble noen brukbare actionbilder. Jeg jompa kjapt inn i skjulet og få minutter senere var fuglene tilbake.
Det tok ikke lang tid før det snødde vannrett samtidig som vinden økte på. Da må det ha vært stusselig å være fugl på sjøen. Barskinger det der! Jeg hadde det rimelig komfortabelt i skjulet, selv om jeg trodde taket skulle blåse av i vindkastene :O)

Etter at uværet nesten hadde blåst fjærene av fuglene var det på sin plass med fjærstell. Det er jo viktig å holde seg fresh og fin for damene!
Og damene måtte gjøre seg flott for mannfolka...


Så lysna været litt og de allerede prangende fargene ble enda mer intense. Det var som om en bryter ble slått på og alle dro på sjekker'n! En herlig oppvisning der vårkåte hanner blåste seg opp, bukket og nikket, og gjorde seg så flotte de bare kunne samtidig som de sang med en pludrende lyd (hør en slik lyd her).


Utpå ettermiddagen trakk fuglene seg vekk fra skjulet og tilbake satt en godt over middels tilfreds fotograf. 6 timer i liggestilling med bøyd nakke kjentes i flere dager etterpå, men du verden for et eventyr!18 kommentarer:

 1. Nær og fin serie av denne vakre og fargerike fuglen, alle var fine men jeg likte best nr. 4.

  Ottar

  SvarSlett
 2. Mye bra her Espen. Ett besøk til det skjulet bør prøves.

  SvarSlett
 3. Flott serie Espen!

  Jeg liker som vanlig "uværsbilder" best. Hadde vært interesant å høre mer om dine erfaringer med skjulet, bildevinkler o.l., men det ser ut som du fått mye bra bilder med deg hjem.

  Ser frem mot neste blog-inlegg. Tenker det ikke bare er praktærfugl du fått bilder av :-)

  SvarSlett
 4. A truly wonderful duck I wish to see and photograph as well as you one day! :)
  Great pictures!
  Congratulations!

  SvarSlett
 5. Ja, hadde man bare fått så mye bra hver gang man la ned seks timer i et skjul...

  11, 12, 17 og 21 er blant dem som utmerker seg.

  SvarSlett
 6. Hej!
  Vilka fantastiska bilder på denna underbart vackra fågel
  Ha en fin vecka!
  /Ingemar

  SvarSlett
 7. Dævven! Kjenner jeg er pittelitt misunnelig!:) Har vært på jakt etter denne arten i mange år, men har enda til gode å få bra bilder av den. Rett og slett en fantastisk rekke med bilder av praktærfuglen!!

  Knut Børge

  SvarSlett
 8. Takk for fine kommentarer. Kan trygt anbefale dette skjulet! Jeg er i alle fall svært godt fornøyd med fangsten. Det er slitsomt å ligge med krum nakke i timevis, så en vinkelsøker anbefales. Såvidt jeg forstår så skal det bli et 9 meter langt skjul her fra neste sesong.

  Espen

  SvarSlett
 9. Fantastisk serie av denne flotte fuglen, her har jeg mange favoritter. Det gjør seg med varierte værforhold og synes snøværet gjør seg ekstra bra.

  Mvh Henrik

  SvarSlett
 10. Ser det er litt vanskelig å få de helt store actionbildemulighetene fra et slikt skjul og det er vel heller ikke meningen så vi gjenstår med gode situasjonsbilder og bilder som egner seg godt på veggen. Det eri den kategorien jeg liker meg best og her synes jeg det nest siste bildet utpeker seg. Ser du hadde vanlig ærfugl inne på området også.. det å få begge på samme bildet hadde også vært fantastisk. Serien din her er veldig flott - liker også bildet der den reiser seg opp i vannet og sprer ut vingene godt... vi får ta en tur dit til neste år...

  SvarSlett
 11. Absolutt mye bra her. Vanskelig og velge noen favoritt blandt så mange,men bildene i snøvær blir nok mine favoritter.
  Skal si du har fått med deg mye. Snøugle,haukugle osv. Fikk du forresten lappugla også?

  Ketil

  SvarSlett
 12. Glimrende bildeserie! Eksotiske farger, men badetemperaturen er vel ikke den høyeste, enda ..:-)

  SvarSlett
 13. Ketil: Fikk med lappugle også ja. Se bilde for uke 13. Kommer tilbake med med om den senere. Haukugle så jeg flere av, men jobbet ikke så mye med den. Den er jo som du vet vanlig i Troms også. Hadde forresten 2 jordugler også men da var det lite lys igjen :O)

  Espen

  SvarSlett
 14. fantastisk flotte bilder av praktærfuglen, herlig serie, regner med du var rimelig "gåen" etter å ha ligget på magen så lenge, ser det er mange fra både inn og utland som har vært oppe og prøvd denne farkosten, smart ide

  SvarSlett
 15. Kjempebilder !! Lavt standpunkt, vind, snøføyke !! Jeg er misunnelig !!!

  SvarSlett
 16. Fabelaktig bildeserie. Vanskelig å trekke frem noen bilder her.
  Synd vi søringan bor så forbaska usentralt til!

  SvarSlett
 17. Liker de alle sammen, flott fanget!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar!